Q1. final. V23 1. Which of the following district has highest sex ratio of Rajasthan according to Census, 2011 ?
A. Jaipur
B. Alwar
C. Dungarpur ✓
D. Bikaner
E. Question not attempted
Answer: C
Q2. Sardar Sarovar Dam is built over which river ?
A. Godavari
B. Krishna
C. Tapi
D. Narmada ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q3. Which of the following formula depicts monosomy ?
A. 2n−1 ✓
B. 2n−3
C. 2n+ 1
D. 2n+ 3
E. Question not attempted
Answer: A
Q4. Which area of Rajasthan is a part of ‘Arid North Western Plain’ ?
A. North Western Bikaner
B. Barmer ✓
C. Ganganagar
D. Hanumangarh
E. Question not attempted
Answer: B
Q5. The largest river in the peninsular region is :
A. Krishna
B. Narmada
C. Mahanadi
D. Godavari ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q6. Which of the following place of Rajasthan is NOT among scheduled desert areas of India ?
A. Jhunjhunu
B. Udaipur ✓
C. Jodhpur
D. Jaisalmer
E. Question not attempted
Answer: B
Q7. Aman starts a business with Rs. ‘M’ and 2 months later Chirag joins him with Rs. ‘M/2’. 1 month later Praveen also joins them with Rs. ‘3M’. The difference between the profit received by Aman and Chirag at the end of one year is Rs. 9100. What is the difference between the profit received by Praveen and Chirag ?
A. L§. 38,600
B. L§. 40,000
C. L§. 28,000
D. L§. 28,600 ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q8. Match List-I with List-II : List-I List-II Indian Player Sport Associated With (a) Manu Bhaker (i) Cricket (b) Mithali Raj (ii) Shooting (c) P V Sindhu (iii) Boxing (d) Mary Kom (iv) Badminton Choose the most appropriate answer from the options given below :
Q9. Choose the most appropriate passive form of the sentence given. No one can do anything about the case unless someone gives us more information.
A. Someone has to give more information for us to do something.
B. To do anything more information is required.
C. Unless someone gives us more information we cannot do anything.
D. Nothing can be done about the case, unless we are given more information. ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q10. निम्नलिखित में विपरीतार्थक शब्दों का सही युग्म नहीं है-
A. शीत-ताप
B. तुच्छ-लघु ✓
C. जड़-चेतन
D. तम-ज्योति
E. अनुत्तरित प्रश्न
Answer: B
Q11. निम्नलिखित 'निर्' उपसर्ग युक्त शब्द नहीं है-
A. नृत्य ✓
B. निराकरण
C. निर्वास
D. निर्मल
E. अनुत्तरित प्रश्न
Answer: A
Q12. The Chairperson and member of the Rajasthan Public Service Commission are appointed by the :
A. Governor ✓
B. Chairman of Union Public Service Commission
C. Chief Minister
D. President
E. Question not attempted
Answer: A
Q13. Which of the following is the most essential for germination of seeds ?
A. Fertilizer
B. High temperature
C. Water ✓
D. Light
E. Question not attempted
Answer: C
Q14. Ramgarh Vishdhari Wildlife Sanctuary is situated in which of the following place of Rajasthan ?
A. Bundi ✓
B. Jaipur
C. Churu
D. Bharatpur
E. Question not attempted
Answer: A
Q15. What will come in place of question mark (?) in the series ? 44, 22, 22, 33, 66, ?
A. 120
B. 165 ✓
C. 96
D. 100
E. Question not attempted
Answer: B
Q16. The sum of all the factors of 120 is :
A. 360 ✓
B. 380
C. 300
D. 310
E. Question not attempted
Answer: A
Q17. Choose the word nearest in meaning to the underlined word. He tried to alleviate the suffering of his neighbours.
A. remove
B. aggravate
C. abate ✓
D. m¢m
E. Question not attempted
Answer: C
Q18. 'प्राणप्रिय' में समास है-
A. अव्ययीभाव
B. द्विगु
C. कर्मधारय ✓
D. द्वंद्व
E. अनुत्तरित प्रश्न
Answer: C
Q19. Which of the following is an opaque object ?
A. Kerosene
B. Wood ✓
C. Glass
D. Water
E. Question not attempted
Answer: B
Q20. Match List-I with List-II : List-I List-II Paris Olympics 2024 Position Country in Medals ‘ tally (a) 1st (i) India (b) 62nd (ii) USA (c) 3rd (iii) Pakistan (d) 71st (iv) Japan Choose the most appropriate answer from the options given below :
Q23. Which institution released the environmental guidelines for stone crushing units ?
A. NGT (National Green Tribunal)
B. CPCB (Central Pollution Control Board) ✓
C. NAEB
D. NITI Aayog
E. Question not attempted
Answer: B
Q24. In a village, two contestants (A and B) are contesting in an election, 70% of the registered voters cast their votes in the election and A wins the election by 600 votes. If A had received 12.5% less votes, A’s votes would have been equal to B’s votes. How many registered voters are there in the village ?
A. 7000
B. 4000
C. 5000
D. 6000 ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q25. अनेकार्थी 'खग' का प्रयोग निम्नलिखित में से किस अर्थ में होता है?
A. पक्ष
B. घोड़ा
C. वृक्ष
D. बाण ✓
E. अनुत्तरित प्रश्न
Answer: D
Q26. Rusting of iron takes place :
A. In presence of both air and water ✓
B. In absence of air and water
C. In presence of air only
D. In presence of water only
E. Question not attempted
Answer: A
Q27. Name the first state in India, in which the modern three tier system of Panchayat Raj Administration was adopted.
A. Rajasthan ✓
B. Uttar Pradesh
C. Maharashtra
D. Kerala
E. Question not attempted
Answer: A
Q28. Which movie won the best feature film award at the 69th National Film Awards in 2023 ?
A. RRR
B. Sarpatta Parambarai
C. Rocketry : The Nambi Effect ✓
D. Gangubai Kathiawadi
E. Question not attempted
Answer: C
Q29. Select the related option which would replace the question mark (?). ANIMAL : OBNJMB : : GROUND : ?
A. SHVPEO ✓
B. HSPVEP
C. SHVPOP
D. SHPMKL
E. Question not attempted
Answer: A
Q30. ‘The Amphibians of the Plant Kingdom’ are :
A. Pteridophytes
B. Gymnosperms
C. Thallophytes
D. Bryophytes ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q31. Which geographical region of Rajasthan does not share their boundary with Haryana state ?
A. South Eastern Plateau region ✓
B. Semi arid region
C. Eastern Plain region
D. Aravali region
E. Question not attempted
Answer: A
Q32. In which state did the Supreme Court recently order to halt illegal mining in the Aravali range ?
A. Rajasthan ✓
B. Gujarat
C. Punjab
D. Haryana
E. Question not attempted
Answer: A
Q33. How many squares are there in the following picture ?
A. 15
B. 17
C. 9
D. 14 ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q34. Punnamada kayal lake is situated in which state of India ? Read the passage and answer the Qns. 35 to 39. When the reigning world chess champion Ding Liren and his challenger D Gukesh s it down to battle for the coveted crown later this year, it will be like two peas in pod, in more ways than one. Even Ding said that he sees shadows of himself in the 17-year-old Chennai boy. During an interaction with TOI, the Chinese Grand Master (GM) said : "Sometimes I see him as a version of me. And we do share some similarities in our playing styles and characters." Both Ding and Gukesh's journey to the world Championship had surprised the chess world. After the Chinese qualified for the Candidates following a ban on Russian GM Sergey Karjakin, Ding finished second in the tournament. Later, when Magnus Carlsen chose to not defend his world title, Ding got the opportunity to fight for the crown with Candidates champion Ian Nepomniachtchi. Ding shocked Nepo to become the new champion. Gukesh's route to the top, too, has also been full of surprises. Despite being written off in the 2024 Candidates, Gukesh, seeded sixth among eight players, emerging triumphant on his debut. That apart, Ding and Gukesh are similar personalities- calm, composed and men of a few words, who let their moves do all the talking. "He (Gukesh) is not in a hurry while playing, he calmly tries to have everything under control. He's a very mature player ever at 17. Also, he had said my game has some inspirations for him, so maybe I have had some influence," said Ding. Ding, who was also astounded by Gukesh's Candidates win, feels the Indian prodigy can be a 'difficult player to handle'. "I have beaten Gukesh twice but what sets him apart is he can play many kinds of openings. And he always wants to surprise you at the openings. So he's a difficult player to handle." After becoming the world champion last year, Ding hit a rough patch where he didn't p lay for almost eight months due to psychological and physical issues. And, when he did play, he had a series of bad results, which led the five-time world champion Carlsen to make a remark that Ding is "permanently broken". "Well, I'm getting repaired," he quipped.
A. Kerala ✓
B. West Bengal
C. Rajasthan
D. Gujarat
E. Question not attempted
Answer: A
Q35. When Ding Liren says that he “sees shadows of himself” in the seventeen year old Chennai boy, he means that -
A. They like each other
B. They share similarities in their playing styles and characters. ✓
C. D. Gukesh and Ding Liren are twins
D. They resemble each other
E. Question not attempted
Answer: B
Q36. According to the passage, Ding Liren journeyed to become the new World Champion :
A. When Ding Liren got the opportunity to fight for the Crown with Ian Nepomniachtchi and got defeated.
B. When Ding Liren fought for the Crown with Ian Nepomniachtchi and won. ✓
C. When he qualified for the Candidature defeating GM Sergey Karjakin.
D. When Magnus Carlsen chose to defend his world title.
E. Question not attempted
Answer: B
Q37. The Game being discussed here is-
A. Chess ✓
B. Ski-ing
C. Cricket
D. Polo
E. Question not attempted
Answer: A
Q38. Ding Liren feels the Indian prodigy D.Gukesh can be a “difficult player to handle” because -
A. he can play many kinds of openings and can surprise you at the openings. ✓
B. he is not in a hurry while playing.
C. he is calm and composed and a man of few words.
D. he lets his move do all the talking.
E. Question not attempted
Answer: A
Q39. Complete the sentence with the most appropriate option from the ones given below : A _______ is a young person with exceptional qualities or abilities.
A. Cryptic
B. Psychologist
C. Elegy
D. Prodigy ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q40. Which of the following is/are example of corrosion ? (a) Iron rust (b) Black coating on silver (c) Green Coating on copper (d) Galvanisation of iron Choose the most appropriate answer from the options given below :
A. (a), (b) and (c) only ✓
B. (d) only
C. (a) only
D. (a) and (b) only
E. Question not attempted
Answer: A
Q41. The United State of Greater Rajasthan was formally inaugurated on 30th March, 1949 by __________ .
A. Mahatma Gandhi
B. Hiralal Shastri
C. Sardar Vallabhabhai Patel ✓
D. Khan Abdul Gaffar Khan
E. Question not attempted
Answer: C
Q42. The sum of radius and height of a solid Cylinder is 35 cm and its total surface area is 1540 cm2. What is the volume of Cylinder ?
A. 4213 cm3
B. 4123 cm3
C. 4100 cm3
D. 4312 cm3 ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q43. Which of the following key do you press to check spelling in MS Word ?
A. F9
B. F7 ✓
C. F5
D. F2
E. Question not attempted
Answer: B
Q44. Match List-I with List-II : List-I List-II Boli/dialect Spoken mainly in Region/Areas Associated with (a) Hadoti (i) Jodhpur, Jaisalmer (b) Brij Bhasha (ii) Sikar, Jhunjunu (c) Marwadi (iii) Bharatpur, Karauli (d) Shekhawati (iv) Jhalawad, Baran Choose the most appropriate answer from the options given below :
A. (a) - (ii), (b) - (iii), (c) - (iv), (d) - (i)
B. (a) - (iii), (b) - (ii), (c) - (iv), (d) - (i)
C. (a) - (iv), (b) - (iii), (c) - (i), (d) - (ii) ✓
D. (a) - (i), (b) - (iv), (c) - (iii), (d) - (ii)
E. Question not attempted
Answer: C
Q45. Match List-I with List-II : List-I List-II Country Currency (a) Bangladesh (i) Kyat (b) Nepal (ii) Ngultrum (c) Bhutan (iii) Taka (d) Myanmar (iv) Rupaya Choose the most appropriate answer from the options given below :
Q46. Who among the following is the Chairperson of the Rajasthan State Planning Board ?
A. Speaker of the Assembly
B. Chief Justice of High Court
C. Governor
D. Chief Minister ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q47. The horizontal distance between two pillars of length 18 metres and 8 metres is ‘m’ metres. If two angles of elevation of their respective top from the bottom of the other are complimentary to each other, then the value of ‘m’ (in metres) is :
A. 16
B. 18
C. 12 ✓
D. 14
E. Question not attempted
Answer: C
Q48. निम्नलिखित में निश्चयवाचक सर्वनाम का उदाहरण है-
A. यह ✓
B. कौन
C. कुछ
D. जो
E. अनुत्तरित प्रश्न
Answer: A
Q49. In which games category of Paris Paralympics 2024 Mona Agarwal won bronze medal ?
A. R8 Women 10m Air Rifle Prone SH1
B. R2 Women 10m Air Rifle SH1 ✓
C. R2 Women 10m Air Pistol SH1
D. R3 Women 10m Air Pistol SH1
E. Question not attempted
Answer: B
Q50. Carbon is :
A. Trivalent
B. Tetravalent ✓
C. Monovalent
D. Divalent
E. Question not attempted
Answer: B
Q51. Select the improved variety of maize :
A. Kalyan Sona
B. Sonara
C. Ratan ✓
D. Jaya
E. Question not attempted
Answer: C
Q52. Which Article of the Indian Constitution provides for a Governor in each State ?
A. Article 157
B. Article 159
C. Article 153 ✓
D. Article 155
E. Question not attempted
Answer: C
Q53. Consider the following data : X 10 20 30 40 50 Frequency (f) 30 50 90 - 20 X 10 20 30 40 50 The mean of the above distribution is 29.6. Then what is the missing frequency ?
A. 65
B. 70
C. 50
D. 60 ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q54. 'पानी में आग लगाना', मुहावरे का अर्थ है-
A. मधुर वचन बोलना
B. कष्ट से मुक्ति होना
C. असंभव कार्य करना ✓
D. क्रुध्द होना
E. अनुत्तरित प्रश्न
Answer: C
Q55. Select the most appropriate statement for the appointment of a Chairperson of the State Human Rights Commission. He/She has been a :
A. Social worker
B. Speaker of the Legislative Assembly
C. District Judge
D. Chief Justice or a Judge of High Court ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q56. निम्नलिखित में कौन एक कार्यालयी पत्र नहीं है?
A. निमंत्रण ✓
B. अनुस्मारक
C. अधिसूचना
D. विज्ञप्ति
E. अनुत्तरित प्रश्न
Answer: A
Q57. Arrange the following chief secretary of Rajasthan in the order of their appointment old to recent. (a) Shri Rajeev Swarup (b) Smt. Usha Sharma (c) Shri Om Prakash Meena (d) Smt. Kushal Singh Choose the most appropriate answer from the options given below :
A. (a), (d), (b), (c)
B. (b), (d), (a), (c)
C. (b), (c), (d), (a)
D. (c), (d), (a), (b) ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q58. Choose the most appropriate option to fill in the blank : He abdicated the throne _________ his eldest son.
A. by way of
B. in favour of ✓
C. against
D. in lieu of
E. Question not attempted
Answer: B
Q59. According to Motilal Menaria the Poetic text where the description of the greatness of the king, his Conquests, wars and valour is found is called __________ .
A. Vigat
B. Raso ✓
C. Rupak
D. Veli
E. Question not attempted
Answer: B
Q60. Which of the following organization is on the highest level in order of Panchayati Raj system in Rajasthan ?
A. Panchayat Samiti
B. Gram Panchayat
C. Kendriya Panchayat
D. Zila Parishad ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q61. All the opposite faces of a big cube are coloured with Green, Brown and Red colours. After tha t it is cut into 64 small equal cubes. How many small cubes are there whose only one face is coloured ?
A. 26
B. 30
C. 20
D. 24 ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q62. Choose the most appropriate word to complete the given sentence : When are you bringing _________ the next issue of your journal ?
A. up
B. out ✓
C. off
D. of
E. Question not attempted
Answer: B
Q63. What is the shortcut key for the central alignment of a line or text in MS office software ?
A. Ctrl + X
B. Ctrl + Alt + S
C. Ctrl + W
D. Ctrl + E ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q64. It was Monday on Jan. 1, 2024. What will be the day of the week on Jan. 1, 2029 ?
A. Monday ✓
B. Thursday
C. Sunday
D. Tuesday
E. Question not attempted
Answer: A
Q65. B, P, Q, R, S, T, V and W are sitting around a circle facing the centre, not necessarily in the same order. S is 2nd to the left of P and S is 4th to the right of Q. T is second to the right of R and R is 3rd to the right of P. B is 3rd to the right of V and V is not an immediate neighbour of P. Then who is to the immediate left of B ?
A. T
B. P
C. R
D. S ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q66. Which of the following is a physical change ?
A. Melting of wax ✓
B. Photosynthesis
C. Rusting of iron
D. Respiration
E. Question not attempted
Answer: A
Q67. Which company got the status of Miniratna category-1 in March-2024 ?
A. Power Finance Corporation
B. Gail India Limited
C. Grid Controller of India Limited ✓
D. Coal India Limited
E. Question not attempted
Answer: C
Q68. What is the “RAM” stands for :
A. Random Anonymous Memory
B. Read Anonymous Memory
C. Read Access Memory
D. Random Access Memory ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q69. The three medians PA, QB, RC of triangle PQR intersect at point G. If the area of triangle P QR is 90 sq. cm. Then the area of the quadrilateral AGCQ is :
A. 25 cm2
B. 40 cm2
C. 20 cm2
D. 30 cm2 ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q70. 'कृत-क्रीत' शब्द युग्म का संगत अर्थ निम्नलिखित में से होगा-
A. व्यापार-रचना
B. किया हुआ-खरीदा हुआ ✓
C. क्रेता-विक्रेता
D. व्यय-कर्म
E. अनुत्तरित प्रश्न
Answer: B
Q71. In the context of Indian Constitution which of the following is not a fundamental duty ?
A. To respect the National Anthem
B. To respect the elders ✓
C. To protect and improve the natural environment
D. To safeguard public property
E. Question not attempted
Answer: B
Q72. In 24 days A can do 75% of a job. B can do 1 4 of the job in 24 days. In how many days can they do 1 4 of the job while working together ? 1
A. 8 days
B. 10 days
C. 5 days
D. 6 days ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q73. Who was the founder of the Chauhan dynasty of Ranthambhor ?
A. Durlabh Raj
B. Vijay Raj
C. Govind Raj ✓
D. Vigrah Raj
E. Question not attempted
Answer: C
Q74. If a=bm, b=cn and c=ak then the value of m, n, k is equal to :
A. 2
B. 3
C. 0
D. 1 ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q75. Which is the main organization for the Development of Infrastructure in Industrial Areas in Rajasthan ?
A. RAJSICO
B. District Industries Centre
C. Rajasthan Finance Corporation
D. RIICO ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q76. Which of the following is an esterification reaction ? CH3COOC2H5+ H2O
A. CH3COOH+ NaOH → CH3COONa+ H2O
B. CH3COOH+ CH3CH2OH ✓
C. CH3COOC2H5 C2H5OH+ CH3COONa
D. CH3COOH+ NaHCO3 → CH3COONa+ H2O+ CO2
E. Question not attempted
Answer: B
Q77. Which of the following is the electronic brain of the Computer ?
A. CPU (Central Processing Unit) ✓
B. Control Unit
C. ALU (Arithmetic Logic Unit)
D. Memory
E. Question not attempted
Answer: A
Q78. Where is the natural gas based Ramgarh Power Plant located ?
A. Udaipur
B. Bhilwara
C. Jaisalmer ✓
D. Bikaner
E. Question not attempted
Answer: C
Q79. Who propounded the theory of the origin of Rajputs from the Nagara Brahmanas ?
A. Vincent Smith
B. Gauri Shankar
C. James Tod
D. Dr. D.R. Bhandarkar ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q80. Identify the most appropriate sentence from the following options :
A. He had been living in London for two years when I visited him. ✓
B. He had lived in London for two years when I visited him.
C. He lived in London for two years when I visited him.
D. He was living in London for two years when I visited him.
E. Question not attempted
Answer: A
Q81. Choose the most appropriate English translation of the given sentence.
A. You have not been deceived.
B. You are being deceived by him.
C. He did not deceive you. ✓
D. He has not deceive you.
E. Question not attempted
Answer: C
Q82. When was the ‘Objective Resolution’ presented by Pt. Jawahar Lal Nehru accepted by the Constituent Assembly ?
A. 26 January, 1947
B. 22 January, 1947 ✓
C. 29 November, 1949
D. 9 December, 1946
E. Question not attempted
Answer: B
Q83. Choose the most appropriate Hindi word for the given word : DEFERRED
A. विलंब करना ✓
B. अवज्ञा करना
C. परिभाषित करना
D. अपवित्र करना
E. Question not attempted
Answer: A
Q84. The total number of 3 different colored pens in a box is 102. If the ratio between red colored and black colored pen is 5 : 3 and the number of black pens is 133 3 % of green pens, then find the difference between the red colored and black colored pens ?
A. 14
B. 20
C. 10
D. 12 ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q85. शब्द व उसके पर्यायवाची के बेमेल जोड़े का चयन करें।
A. गेह - धाम
B. कपड़ा - वसन
C. कुबेर - अर्चि ✓
D. गणेश - मोददाता
E. अनुत्तरित प्रश्न
Answer: C
Q86. How many slide layouts of office theme are available in new slide dialog box ?
A. 9 ✓
B. 17
C. 7
D. 14
E. Question not attempted
Answer: A
Q87. Select the incorrectly matched pair of plant and its economically important part :
A. Rauwolfia serpentina - Root
B. Terminalia arjuna - Flower ✓
C. Curcuma longa - Stem
D. Allium sativum - Stem
E. Question not attempted
Answer: B
Q88. 'विकीर्ण' का विलोम शब्द है-
A. सौम्य
B. लाघव
C. उत्कर्ष
D. एकत्र ✓
E. अनुत्तरित प्रश्न
Answer: D
Q89. The sunlight passes through spherical water droplets of rain. An observer with his back to the sun, seen a rainbow in front of him. This Sun phenomenon is due to the :
A. effect of reflection of light only
B. combined effect of dispersion, refraction and reflection of light ✓
C. effect of dispersion of light only
D. effect of refraction of light only
E. Question not attempted
Answer: B
Q90. Choose the word opposite in meaning to - CONTRITE
A. concise
B. polite
C. unapologetic ✓
D. hurtful
E. Question not attempted
Answer: C
Q91. 'नायिका' शब्द में प्रयुक्त संधि-भेद का सही विकल्प है-
A. यण् स्वर संधि
B. अयादि स्वर संधि ✓
C. वृद्धि स्वर संधि
D. गुण स्वर संधि
E. अनुत्तरित प्रश्न
Answer: B
Q92. ‘Pichhvai Painting’ is associated with which school of Art ?
A. Kishangarh
B. Nathdwara ✓
C. Bundi
D. Kota
E. Question not attempted
Answer: B
Q93. Which of the following is correct ?
A. All the colours in VIBGYOR travel with the same speed in vacuum. ✓
B. None in VIBGYOR travels in vacuum.
C. Red light travels fastest (among VIBGYOR) in vacuum.
D. Violet light travels fastest (among VIBGYOR) in vacuum.
E. Question not attempted
Answer: A
Q94. Aman walks 3 km to East, then turns North-West and walks 4 km. Then he turns South and walks 6 km. Then again he turns West and walks 3 km. Finally he turns North and walks 7 km. In which direction, is he from the starting point ?
A. South
B. West
C. North-West ✓
D. North
E. Question not attempted
Answer: C
Q95. The simple interest on a certain sum of money for 2 years is Rs. 300 and the compound interest on the same sum at same rate for 2 years is Rs. 315. The rate of interest per annum is :
A. 20%
B. 25%
C. 10% ✓
D. 15%
E. Question not attempted
Answer: C
Q96. Which of the following is an optical storage device ?
A. Punch Card
B. Blu-ray- Disk ✓
C. Hard disk
D. Tape
E. Question not attempted
Answer: B
Q97. In AIDS __________ is primarily affected.
A. Nervous System
B. Digestive System
C. Circulatory System
D. Immune System ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q98. Which of the following is not a function of the control unit ?
A. Direct Operation ✓
B. Guides data flow through the computer memory
C. Controls Sequential Instruction Execution
D. Interprets Instruction
E. Question not attempted
Answer: A
Q99. Who has been appointed as the 26th Chief of the Indian Navy in April-2024 ?
A. Dinesh Kumar Tripathi ✓
B. V.R. Chaudhari
C. R. Hari Kumar
D. Manoj Pandey
E. Question not attempted
Answer: A
Q100. Choose the most appropriate word to complete the given sentence : The compilation of titles of books or articles that have been used by a person for writing a n article is termed as________.
A. Bibliography ✓
B. Biblical
C. Biography
D. Blasphemy
E. Question not attempted
Answer: A
Q101. Which of the following groups consist of only Input devices ?
A. Mouse, Keyboard, Plotter
B. Mouse, Keyboard, Scanner ✓
C. Mouse, Keyboard, Monitor
D. Mouse, Keyboard, Printer
E. Question not attempted
Answer: B
Q102. In a typical nucleus some regions of chromatin are loosely packed and stain light, this region is known as :
A. Nucleosome
B. Histone octamer
C. Heterochromatin
D. Euchromatin ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q103. Which of the following fundamental duty is added by the 86th Constitution Amendment Act in Article 51A of the Indian Constitution for a parent or a guardian ?
A. To provide opportunities for education to his ward or child between the age of six and fourteen years. ✓
B. Safeguard public property and to abjure violence.
C. To defend the country and render national service when called upon to do so.
D. To uphold and protect the sovereignty, unity and integrity of India.
E. Question not attempted
Answer: A
Q104. Who among the following has written the book “Cricket My Style” ?
A. Kapil Dev ✓
B. Saurabh Ganguly
C. Ravi Shastri
D. Sachin Tendulkar
E. Question not attempted
Answer: A
Q105. निम्नलिखित में अशुद्ध लिखित वाक्य है-
A. मीरा भक्त कवयित्री थी।
B. समस्त मानव जाति का हित सोचिए।
C. घोड़ा चलते-चलते अड़ गया।
D. अब वह वापस लौट चुका होगा। ✓
E. अनुत्तरित प्रश्न
Answer: D
Q106. Match List-I with List-II : List-I List-II Lake Located /Close to (a) Jaisamand lake (i) Nagaur (b) Sambhar lake (ii) Barmer (c) Didwana lake (iii) Udaipur (d) Pachpadra lake (iv) Jaipur Choose the most appropriate answer from the options given below :
A. (a) - (iii), (b) - (iv), (c) - (i), (d) - (ii) ✓
B. (a) - (i), (b) - (iv), (c) - (iii), (d) - (ii)
C. (a) - (iv), (b) - (ii), (c) - (i), (d) - (iii)
D. (a) - (ii), (b) - (iv), (c) - (iii), (d) - (i)
E. Question not attempted
Answer: A
Q107. निम्नलिखित में भाववाचक संज्ञा है-
A. दूरी ✓
B. मीठा
C. बूढ़ा
D. अपना
E. अनुत्तरित प्रश्न
Answer: A
Q108. If 2cos^2(x) + 3sin(x) = 3, where 0 deg < x < 90 deg, then what is the value of 5sin^2(2x) + cos^2(x) + cosec^2(2x) ?
A. 21/4
B. 29/3
C. 4/15
D. 35/6 ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q109. निम्नलिखित में शुद्ध लिखित शब्द है-
A. अधिसाशी
B. अनुगृहीत ✓
C. प्रज्ज्वलित
D. याज्ञवल्क
E. अनुत्तरित प्रश्न
Answer: B
Q110. Which disease is caused due to trisomy of 21st chromosome in humans ?
A. Down Syndrome ✓
B. Patau Syndrome
C. Klinefelter’s Syndrome
D. Phenylketonuria
E. Question not attempted
Answer: A
Q111. Choose the word most similar in meaning to - ZEAL
A. reluctant
B. liberal
C. apathy
D. fervour ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q112. The area of a square is 9x2 + 24x+ 16. Find the measure of the side of the square.
A. 3x+ 4 ✓
B. 3x+ 5
C. 3x+ 1
D. 3x+ 2
E. Question not attempted
Answer: A
Q113. Match List-I with List-II. List-I (Fair) List-II (Place) (a) Karni Mata (i) Kolayat (b) Shri Mahavir Ji (ii) Diggi (c) Kapil Muni (iii) Deshnok (d) Kalyan ji (iv) Karauli Choose the most appropriate answer from the options given below :
A. (a) - (iii), (b) - (iv), (c) - (i), (d) - (ii) ✓
B. (a) - (i), (b) - (iii), (c) - (iv), (d) - (ii)
C. (a) - (ii), (b) - (i), (c) - (iii), (d) - (iv)
D. (a) - (iv), (b) - (ii), (c) - (i), (d) - (iii)
E. Question not attempted
Answer: A
Q114. Which of the following is an example of an impact printer ?
A. Laser printer
B. Plotters
C. Dot matrix printer ✓
D. Inkjet printer
E. Question not attempted
Answer: C
Q115. A shopkeeper marked a product, 60% above the cost price and sold the product for Rs. 32,400 after giving two successive discounts of 10% each. Find the cost price of the product.
A. L§. 25,000 ✓
B. L§. 30,000
C. L§. 20,000
D. L§. 23,000
E. Question not attempted
Answer: A
Q116. Match List-I with List-II : List-I List-II (Type of Coal) (Carbon %) (a) Peat (i) 94 - 98 (b) Lignite (ii) 27 (c) Anthracite (iii) 78 - 86 (d) Bituminous (iv) 28 - 30 Choose the most appropriate answer from the options given below :
Q117. Nanda Devi Biosphere reserve is situated in which state ?
A. Sikkim
B. Assam
C. West Bengal
D. Uttarakhand ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q118. Which fundamental right cannot be suspended even during an emergency ?
A. Right to freedom to reside anywhere
B. Right to freedom of Religion
C. Right to Life and Personal Liberty ✓
D. Right to assembling peacefully
E. Question not attempted
Answer: C
Q119. Choose the most appropriate option to fill in the blank : Would you like to hear _________ story about _________ Englishman, _____ ____ Irishman and _________ Scotsman?
A. x, an, the, the
B. a, the, the, the
C. the, an, an, an
D. a, an, an, a ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q120. Which of the following is India’s first interplanetary mission ?
A. Astrosat
B. RISAT-1
C. Chandrayaan - 1
D. Mangalyaan ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q121. The catalyst and promoter used in the Haber process, respectively, are :
A. MnO2 and Fe
B. NO and Mo
C. Mo and Fe
D. Fe and Mo ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q122. ‘The Valley of Flowers’ is situated in which region of India ?
A. The Arunachal Himalayas
B. The Eastern Hills and Mountains of Himalayas
C. The Darjiling and Sikkim Himalayas
D. Uttarakhand Himalayas ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q123. Choose the most appropriate option to fill in the blank : I’ve got _________ friends so I’m not lonely, but _________ of them never visit me.
A. some, fewer
B. none, some
C. none, many
D. many, a few ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q124. The metal which is not found in the free state is :
A. Platinum
B. Iron ✓
C. Gold
D. Silver
E. Question not attempted
Answer: B
Q125. Denatured alcohol is :
A. formed by addition of conc. sulphuric acid to alcohol.
B. used for the drinking purpose.
C. the mixing of a dye and methanol to ethanol for the purpose of industrial use. ✓
D. formed when alcohol reacts with oxygen.
E. Question not attempted
Answer: C
Q126. Choose the most appropriate option to fill in the blank : The salutation in an official letter should be _________.
A. Before the date
B. Before the subscription
C. After the signature
D. After the subject ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q127. Match List-I with List-II : List-I List-II Name of Element Major Function in human body (a) Sodium (i) Component of Hemoglobin (b) Calcium (ii) Maintaining Balance (c) Iron (iii) Makes bones and teeth strong (d) Iodine (iv) Formation of thyroxine Choose the most appropriate answer from the options given below:
Q128. Select the most appropriate statement about blood platelets (Thrombocytes) : (a) They have no nuclei. (b) They are very small fragments of cells. (c) They contain red coloured pigment called hemoglobin. (d) They participate in clotting of blood. (e) They produce antibodies to fight antigens. Choose the most appropriate answer from the options given below :
A. (a)-(i), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(iv)
B. (a)-(i), (b)-(ii), (c)-(iv), (d)-(iii)
C. (a)-(ii), (b)-(iii), (c)-(iv), (d)-(i)
D. (a)-(iii), (b)-(ii), (c)-(i), (d)-(iv) ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q129. 'आपबीती' में प्रयुक्त समास है-
A. कर्मधारय
B. द्वंद्व
C. तत्पुरुष ✓
D. अव्ययीभाव
E. अनुत्तरित प्रश्न
Answer: C
Q130. सूची-I का सूची-II से मिलान करें। सूची-I (वाक्यांश) : (a) जंगल की आग, (b) पेट की आग, (c) खाने की इच्छा, (d) पक्षियों का कलरव। सूची-II (सार्थक शब्द) : (i) वाशित, (ii) दावानल, (iii) जठरानल, (iv) बुभुक्षा। नीचे दिए गए विकल्पों में से सर्वाधिक उपयुक्त उत्तर का चयन कीजिए।
A. (a)-(i), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(iv)
B. (a)-(i), (b)-(ii), (c)-(iv), (d)-(iii)
C. (a)-(ii), (b)-(iii), (c)-(iv), (d)-(i) ✓
D. (a)-(iii), (b)-(ii), (c)-(i), (d)-(iv)
E. अनुत्तरित प्रश्न
Answer: C
Q131. Q and R are siblings. P has two children and he is son of E and E is father-in-law of H. H has only one son. R is not granddaughter of E. Then how is Q related to E ?
A. Son
B. Niece
C. Daughter
D. Grand Daughter ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q132. Shimla is cooler than only Manali. Nainital is colder than Ooty but not as cold as Mussoorie. Mount Abu is colder than Shimla but not the coldest. Which among the following is the most coldest ?
A. Mount Abu
B. Shimla
C. Nainital
D. Mussoorie ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q133. In which month is the festival of Kajali Teej celebrated in Bundi ?
A. Bhadrapad ✓
B. Phalgun
C. Chaitra
D. Shravana
E. Question not attempted
Answer: A
Q134. 'भारतीय' में युक्त प्रत्यय है-
A. इय
B. तीय
C. य
D. ईय ✓
E. अनुत्तरित प्रश्न
Answer: D
Q135. Himalayan Yew tree (Taxus wallichiana) is found in which States of India ?
A. Sikkim and Uttarakhand
B. Himachal Pradesh and Arunachal Pradesh ✓
C. Sikkim and Himachal Pradesh
D. Himachal Pradesh and Kashmir
E. Question not attempted
Answer: B
Q136. Which salt does not contain water of crystallisation ?
A. Washing Soda
B. Gypsum
C. Blue Vitriol
D. Baking Soda ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q137. Which of the following area of Rajasthan is/are benefited with water from Indira Gandhi Canal ? (a) Churu (b) Jaisalmer (c) Jodhpur (d) Ajmer Choose the most appropriate answer from the options given below :
A. (a) and (c) only
B. (a), (b) and (c) only ✓
C. (a), (c) and (d) only
D. (b) and (c) only
E. Question not attempted
Answer: B
Q138. The name of the present (August, 2024) chairman of ISRO (Indian Space Research Organisation) is :
A. Dr. K. Kasturirangan
B. Dr. S. Somnath ✓
C. Dr. K. Sivan
D. Dr. K. Radhakrishnan
E. Question not attempted
Answer: B
Q139. Choose the most appropriate option to fill in the blank. After months of recession the economy ___________ picking up.
A. is ✓
B. are
C. was
D. were
E. Question not attempted
Answer: A
Q140. Choose the most appropriate reported form of the sentence given : “Where will you be tomorrow”, I said “in case I have to meet you?”
A. I said to him where he will be next day in case I have to meet him.
B. I enquired about his whereabouts the next day in case I would have to meet up.
C. I asked where you will be next day in case I will meet him.
D. I asked where he would be the next day in case I had to meet him. ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q141. Given below are two statements : Statement (I) : Balathal is an important archaeological chalcolithic site in Rajasthan. Statement (II) : It was excavated by V.N. Misra. Its contact with the Harappan Civilization is attested from the house construction. In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below.
A. Statement (I) is true but Statement (II) is false.
B. Statement (I) is false but Statement (II) is true.
C. Both Statement (I) and Statement (II) are true. ✓
D. Both Statement (I) and Statement (II) are false.
E. Question not attempted
Answer: C
Q142. Which State is NOT a part of the ‘Delhi-Mumbai Industrial Corridor Project’ ?
A. Punjab ✓
B. Rajasthan
C. Gujarat
D. Maharashtra
E. Question not attempted
Answer: A
Q143. Dhol dance is associated with which area of Rajasthan ?
A. Jalore ✓
B. Pratapgarh
C. Sikar
D. Jaipur
E. Question not attempted
Answer: A
Q144. Where is the ‘Institute of Leadership Development’ located in the state of Rajasthan ?
A. Jaipur ✓
B. Jodhpur
C. Udaipur
D. Mount Abu
E. Question not attempted
Answer: A
Q145. In a certain language ‘SNIP’ is coded as ‘@59#’ and ‘KITE’ is coded as ‘$9%!’. How will ‘PINK’ be coded in the same code ?
A. 92#$
B. $19#
C. $85!
D. #95$ ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q146. Given two statements to be true, even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read th e conclusions and decide which of the given conclusions logically true from the given statements. Statement : Some hands are eyes. No eye is leg. All legs are hairs. Conclusions: (I) No hand is a hair. (II) Some eyes are hairs. In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below.
A. If both (I) and (II) conclusion follow
B. If neither (I) nor (II) conclusion follows ✓
C. If only (I) conclusion follows
D. If only (II) conclusion follows
E. Question not attempted
Answer: B
Q147. In which year was Rajasthan Atomic Power Station commissioned ?
A. 1978
B. 1980
C. 1963
D. 1973 ✓
E. Question not attempted
Answer: D
Q148. 'परमौज' का संधि-विच्छेद होगा-
A. परम+ओज ✓
B. परम+औज
C. परम+मौज
D. पर+मौज
E. अनुत्तरित प्रश्न
Answer: A
Q149. National Remote Sensing Centre (NRSC) is located at ?
A. Hyderabad ✓
B. Sriharikota
C. Ahmedabad
D. Bengaluru
E. Question not attempted
Answer: A
Q150. Which of the following is not a type of spreadsheet program ? - o O o -